Letter to Daddy (3) think about it

Letter to Daddy (3) think about it

When you really think about it, it's not that surprising that you got the whole idea for your big website when you were in college and wanted a way to vote on which girls you thought were pretty. If only you'd just had enough self-esteem to trust that you'd
eventually marry someone nice like Mommy, then maybe all this trouble could've been avoided.
You know, Daddy, you don't have to work on your website forever. Maybe you could get
different job! My friend Madison's daddy is a doctor. He helps sick people get better.
I want to tell my friends that my daddy has a job where he helps people. Sometimes I'm so ashamed of what you do that I tell them I don't have a dad at all. Seriously, Daddy, have you ever helped anyone in your whole life?
Is it all about the money? You have $72 billion, money that came from hurting people. When will it be enough? Remember, no matter how much you donate to charity, people will always remember you as a bad person who created a bad thing. That makes me sad, and it should make you sad, too. Daddy, how do you sleep at night knowing that so many people hate you?

_________________________________________________________

it's not that surprising - až takové překvapení to není (THAT se často používá v záporných větách pro zmírnění podstatného či přídavného jména (it's not that big of a deal - zas takový problém to není)
a way to vote on which girls you thought were pretty - 1) spojení "way how to" v angličtině neexistuje, slovíčko WAY se pojí přímo s infinitivem slovesa; 2) WERE je zde kvůli posunu časů
if only you'd just had - IF ONLY má stejný význam jako I WISH, jde tedy o přací větu. Stažený tvar 'd zkracuje HAD (= předminulý čas, jde o přání v minulosti). Druhé 'd zkracuje WOULD (you would eventually marry)
eventually - nakonec (synonymum k "in the end")
nice - toto slovo nemusí zdaleka znamenat jen "hezký" (vzhledově), má daleko širší pole působnosti ve významu "milý, příjemný, sympatický" apod.
all of this trouble could've been avoided - všem těmhle problémům se možná šlo vyhnout (jde o trpný rod a zároveň minulý čas modálního slovesa COULD)
get a different job - sehnat si jinou práci
get better - uzdravit se (související fráze je get well soon - brzy se uzdrav)
a job where he helps people - práce, ve které pomáhá lidem. Toto použití zájmena WHERE není úplně typické, lze jím nahradit např. spojení in whichat which apod.
be ashamed of sth. - stydět se za něco. Konkrétně ve větě z tohoto textu opět vidíte spojení předložky a tázacího slova (ashamed of what you're doing)
at all - vůbec (v záporných větách)
it's all about the money - jde jen o peníze
no matter how much you donate - bez ohledu na to, kolik peněz věnuješ / nehledě na to / ať věnuješ kolik chceš peněz...
how do you sleep at night knowing... - 1) spojení AT NIGHT je bez členu, naproti tomu IN THE NIGHT (kterým se většinou myslí už nějaká konkrétní noc) člen má; 2) -ing tvar slovesa KNOW zkracuje větu "when you know..."

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Interview with a musician (1) - rozbor

An Interview with a Musician Ben Roth (1)